Ændring af arkæologisk arrangement 25. oktober

Skrevet af Freddy Arntsen d. .

Kære alle

Vi har fået lavet en dobbeltbookning på onsdag den 25/10, hvor der tidligere er meldt ud, at der skulle være et arrangement for arkæologi- og detektorforeningernes medlemmer om Detektorfund fra Nordsjælland (fundgennemgang).

I stedet Esben Aarsleff et foredrag om de to vandmøller, som fra 1600-1800-tallet lå lidt syd for Faverholm i Hillerød. Vi håber at I har lyst til at overvære dette særarrangement i stedet. Arrangementet er gratis og der er p-pladser bag Elværket.

Hvad fandt de egentlig?
Særarrangement om vandmøllerne ved Favrholm

moelleKælder fra 1600-årene. Nedgangen har været en trætrappe, der har stået i det “stenfrie” område øverst i billedet.

I 2015 og 2016 udgravede museum Nordsjælland to vandmøller i Hillerød Syd. Vandmøllerne lå omkring Havelse å ved Favrholm, og var en ældre og yngre udgave af den historiske kendte Favrholm Ladegårdsmølle, som i starten af 1800-tallet erstattedes af en vindmølle. Den ældre udgave af vandmøllen blev opført omkring 1550 syd for åen og nedrevet omkring 1572. Vandmøllen var opført i træ og ved nedrivningen blev en del af tømmeret taget med, og genanvendt i den nye vandmølle, som blev anlagt nord for åen. Den nye vandmølle blev opført omkring 1572-75 i sten, men møllekanalen og konstruktionerne omkring denne, var i træ. Den stenbyggede vandmølle rummede en mængde fine detaljer, heriblandt en smedje og en kælder. Desuden var der bevaret ganske meget af møllekanalen, hvilket betød, at den nye vandmølle blev kåret af Slots- og kulturstyrelsen som ét af de bedste fund på landsplan i 2016.

I forbindelse med udstillingen af vandmøllerne i Elværket holder museet et særarrangement onsdag d. 25. oktober kl. 19-20 i Elværket. Kom og hør om resultaterne af de omfattende arkæologiske undersøgelser og se et udvalg af fundene. Arrangementet er gratis.

Tilmelding på: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Med venlig hilsen
Mette Palm
museumsinspektør

MNS logo r d

MUSEUM NORDSJÆLLAND

Frederiksgade 9, DK 3400 Hillerød

tlf.: 7217 0240      mobil: 4045 2028

www.museumns.dk

Vi samarbejder med