Tre med til detektortræf på Fyn

Skrevet af Freddy Arntsen d. .

træf 2014 Morgenstemning

I weekenden den 30-31. August 2014 var vi 3 fra detektorgruppen til et stort træf ved Vester Kærby, øst for Odense. Ole Harpøth, Christian Reenberg og undertegnede tog turen over til Fyn for at mødes med de ca. 50 amatør arkæologer fra Danmark, Norge, Sverige og Færøerne.

Der blev fundet mange flotte fund denne weekend ca. 120 fund som skal ind forbi Odense By Museum til nærmere vurdering. Der blev fundet et helt specielt viking hænge smykke med en indfattet kvarts sten. Et beslag fra vikingtid med forgyldning med insulær ornamentik. En dølleøkse/døllemejsel fra yngre broncealderen.
Et par vikinge mønter kom der også op til overfladen efter 1000 år, her bl.a. Pfennig fra Salzburg - Dietmar II (1035-1041) Fundet af Steen Agersø, fra Ærø.

slange Ole Harpøth's slangefibel.

Udover dette en del fibler. Blandt disse fibler er to stykker fundet af Ole og Christian. Ole fik en slangefibel ( vist her over ) op af den fynske muld og Christian en pragtfibel.(vist her under )

pragtfibel Christan Reenberg's pragtfibel

detektoristenTil præmie uddelingen var det to fra Sverige der løb med det ældste og det flotteste fund, må vare en speciel sjov fornemmelse for dem, når man tænker på hvilke forhold de ”arbejder” under i Sverige.

Guld blev der også fundet. Et lille stykke betalingsguld, og den nu famøse guldring. Jeg var så heldig at grave en fin lille dame guldring med to røde sten og en opal. Min første tanke var at denne ring var fra sidste halvdel af 1800 tallet, da ringen ingen stempler har. Det blev så efterfølgende vurderet alt mellem middelalder og frem til 1920. Den sidste var med begrundelsen at man først begynte at importere opaler fra Australien i midten af 1800 tallet. Har så efterfølgende fundet ud af at opaler også findes i europa, Tyrkiet og Ungarn har forekomster af opaler. Her bliver det spændende at høre hvad OBM eller Natmus kan fortælle om denne lille ring.

ringen Dette er ringen ....!

Men ringen fik plutselig en helt anden historie efter at Fyns Stifttidene havde været forbi for at lave en lille repotage til deres netavis og avisen næste dag. Her fik desværre journalisten byttet om på alderen af betalingsguldet og ringen, så ringen plutselig var 2000 år gamel, har fået en ekstra sten, 3 til 4, og vi blev plutselig rendyrkede  arkæologer, og den sensasionelle overskriften blev;

Guldfund skriver ny Danmarkshistorie

... med efterfølgende tekst…

"50 arkæologer har fundet ring med rubiner og en guldbarre En 2000 år gammel guldring og en guldbarre dukkede op af jorden i dag i Vester Kærby øst for Odense, hvor et halvt hundrede arkæologer fra hele Norden er i gang med at finkæmme markerne med metaldetektorer. Ifølge Brian Bechmann, som leder detektortræffet, skriver guldfundet ny Danmarkshistorie. Han arbejder tæt sammen med Odense Bys Museer og har tidligere gjort fine fund i området, men en guldring med fire sten har han aldrig set før. - Det er meget specielt at finde guld. Ringen er 2000 år gammel, og stenene er formentligt rubiner…..osv"

Dette medførte at TV2 Fyn og DR også kom forbi. Der blev efter at opslaget blev opdaget på Fyns Stifts hjemmeside rettet ind at den nu var fra middelalder, hvor de har dette fra vides ikke, da jeg ikke er blevet spurgt af journalisten, og OBM eller Natmus har fået kigget på den.
Men devsærre hoppede TV2 Fyn også på pinden og lavede et kort indslag i deres lokale nyheds udsendelse.

 DR nåede så heldigvis ikke at få sendt denne nyhed da det blev forklaret at ringen ikke var 2000 år, men kun 200. Journalisten der var der ude fik så alligevel lavet en del billeder og efterfølgende interview, som de måske kan bruge til en anden anledning

Det blev riktig meget polemik omkring ringen denne dag, men afslutttningen på aftenen med dejlig buffet og socialt samvær, blev ikke dårligere da vi kunne more os lidt over denne lille journalistiske fadese.

Denne sensations journalistik skal vi i detektormiljøet få lidt mere styr på, da det hverken er til gavn for os i miljøet eller de forskellige nyhedskanaler. Til træf som dette burde man have en presseansvarlig tilstede, det ville være oplagt at det loakle museum fungerede som ”pressetjeneste”, for på den måde at slippe for disse uheldige episoder. Det er jo ikke første gang at dette sker, men vi bør gøre alt selv for at dette ikke sker igen.

Selv efter dette må jeg sige at det har været en god weekend hvor man har truffet gamle venner og truffet nye, samt at vejret holdt men små lokale byger hos os, når man ved at københavn drukknede.

 me forum bwFreddy Arntsen
Furesø Detektorgruppe
Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Vi samarbejder med